JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första sändningen via neutriner
”Neutrino” – så löd det allra första meddelande som sändes med just neutriner som bärare. Sändningen gick genom 240 meter mark och datatakten var 0,1 bit/s.
Fördelen och nackdelen med neutriner är att de obehindrat passerar genom vad som helst. Det betyder att de kan användas för att kommunicera med ubåtar eller med rymdfarkoster som skyms av planeter. Eller för att skicka ett meddelande i en rät linje direkt från sändare till mottagare.

Det betyder tyvärr också att de är svåra att detektera. En etta i meddelandet kodades som en skur av 10 biljoner neutriner. Sannolikheten för att en enda av dem skulle detekteras var 80 procent. En nolla kodades som tystnad.

Mottagaren väger 170 ton. Att sända meddelandet ”Neutrino" tog två timmar och tjugo minuter.

Experimentet skedde på FermiLab i Batavia, Illinois, USA.

– Experimentet visar att det är möjligt. Men också hur långt vi har kvar när det handlar om att generera neutrinostrålar och att bygga detektorer, innan tekniken blir praktiskt användbar, kommenterar forskarna.

Neutrinon är universums mest förekommande elementarpartikel. Enbart från solen mottar jordytan 65 miljarder neutriner per kvadratcentimeter per sekund.

Här finns rapporten: länk.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)