JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart provex av 64-kärna
Adapteva70 Gflops per watt kommer den nya versionen av amerikanska Adaptevas acceleratorkrets att kunna leverera. Den släpps snart i provexemplar.
Epiphany-IV är företagets fjärde chip. Det är klockat till 800 MHz och består av 64 stycken risc-cpu:er länkade i 6,4 Gbyte/s till ett närverk på chipet.

Varje kärna har 32 kbyte minne och bandbredden till detta minne är 25 Gbyte/s.

Globalfundries tillverkar chipet i 28 nm i MPW-körningar (multiproject wafer runs). Hela chipet mäter 8,2 kvadratmillimeter.

Prestandan ska enligt Adapteva vara 70 Gflops/watt. Föregångaren Epiphany-III hade ungefär samma prestanda som serverprocessorn Intel Xeon, men drog bara två watt. Epiphany IV ska vara fyra gånger snabbare och fortfarande bara dra två watt.

Adapteva vill ha in den i telefoner och pekplattor där den ska kunna fungera som accelerator för taligenkänning, bildtolkning eller andra beräkningsintensiva uppgifter.

Processorn tillverkas idag i små upplagor med prislappar på tusen dollar. Kunderna finns inom finans, militär och konstruktionsberäkningar.

Den stöder parallellprogrammeringsspråket OpenCL, som håller på att bli något av en standard för att programmera på multikärnor, grafikkärnor, FPGA:er och andra parallella arkitekturer.

Företaget går nästan runt i kvartalsrapporterna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)