JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre norska solcellsfabriker till salu

Tre norska solcellsfabriker till salu

Den norska solcellstillverkaren REC säljer nu maskinerna i sina nedlagda fabriker i Heroya, Glomfjord och Narvik till högstbjudande. Det handlar om två fabriker för tillverkning av multikristallina wafers och en fabrik för tillverkning av multikristallina solceller.
Beslutet att lägga ned de tre fabrikerna fattades redan den 28 september i fjol och hänger samman med en svag marknad för solceller och tillhörande prispress. De två äldre waferfabrikerna har en kapacitet motsvarande 775 MW per år, eller 45 procent av REC:s kapacitet på wafers i Norge. Solcellsfabriken har en kapacitet på 180 MW per år. Beslutet gjorde att 700 personer förlorade jobben.

Nu ska de tre nedlagda fabrikerna tömmas. Försäljningen görs av det brittiska auktionshuset Goindustry Dovebid. Potentiella köpare kan lägga ett bud på alla tre fabrikerna, på en enskild fabrik eller på olika maskiner. Budtiden går ut den 16 april och därefter bestäms det hur utrustningen ska säljas.

Kvar i Norge finns fabriken för multikristallina wafers i Herøya (650 MW per år) och fabriken i Glomfjord för monokristallina wafers (300 MW per år).

Dessutom har företaget en fabrik i Singapore för wafers, solceller och moduler med en kapacitet på 700 MW per år liksom fabriken i USA för polykisel med en kapacitet på 19 000 megaton per år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)