JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bygger gyron direkt i CMOS-skivan

Bygger gyron direkt i CMOS-skivan

Spanska Baolab Microsystems säger sig kunna skapa hela sensorsystem inuti en CMOS-skiva. Med den egenutvecklade tekniken, kallad 3D NanoEMS, vill företaget använda  metallförbindningarna i själva CMOS-skivan för att bygga framtida gyron och accelerometrar.
För knappt ett år sedan släppte Baolab en digital mikromekanisk kompass, döpt till 3D NanoCompass. Det var företagets första produkt tillverkad med den egenutvecklade, patenterade tekniken 3D NanoEMS.

Nu hävdar företaget att det tror sig kunna modifiera sin struktur så att tekniken även kan användas för att skapa fullständiga IMU:er (Inertial measurement units), alltså tröghetsnavigeringssystem som kan navigera utan yttre hjälpmedel.

– Vi har ändrat strukturen som vi utvecklat för 3D NanoCompass så att den även  kan användas för att skapa gyron, accelerometrar och magnetometrar, säger Dave Doyle, vd på Baolab.

Det betyder att företaget kan bygga olika kombinationer av sensorer på samma chips som exempelvis processorer, analoga funktioner och styrlogik.

– Vi kommer att kunna skapa IMU:er som innehåller en valfri blandning av sensorer som dessutom kan aktiveras och konfigureras dynamiskt, säger Dave Doyle.

Företagets mål är att kunna erbjuda extremt små och billiga multi-sensorsystem med integrerad intelligens.  
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)