JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hur nyttig är forskningen?
Ska svensk forskning enbart vara en angelägenhet för universiteten eller ska den också komma till nytta för samhället i form av innovationer, växande företag och ökad konkurrenskraft. Den frågan försöker det statliga verket Vinnova besvara i en bok som släpps den 7 juni.
Aldrig tidigare har forskning och utveckling varit så betydelsefull för den mänskliga och ekonomiska utvecklingen som idag. Merparten av all forskning och utveckling sker i företagen. Under de senaste decennierna har framväxande ekonomier som Kina och Indien kraftigt ökat sina investeringar i forskning och utveckling.

I motsats till många andra länder har Sveriges investeringar i FoU minskat under det senaste decenniet, från 4,1 procent av BNP år 2001 till 3,4 procent år 2010. Det är näringslivet som står för minskningen, från 3,2 procent av BNP 2001 till 2,35 procent år 2010.

Ska svensk forskning enbart vara en angelägenhet för universiteten själva eller ska den också komma till nytta för samhället i form av innovationer, växande företag och konkurrenskraft som bygger ett framtida Sverige med hög tillväxt och ökande välstånd?

I boken ”Forskning – till vilken nytta” intervjuas 15 forskare och företrädare för akademin, entreprenörer och ledare för några av Sveriges största företag. De ger sina bästa råd och sin syn på utvecklingen av svensk forskning, nyttiggörande och innovation.

Vid boklanseringen den 7 juni, som kommer att webbsändas på www.vinnova.se, medverkar flera av intervjupersonerna och bokens redaktörer kring forskningens nytta.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)