JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det amerikanska handelsdepartementet fattade den 17 maj ett preliminärt beslut om att belägga kristallina solceller och solpaneler som tillverkats i Kina med en straffskatt på minst 30 procent. Beslutet kan minska importen under året med så mycket som 40 procent, spår analytikerna på IHS Isuppli.
I utredningen som gjorts på uppmaning av den amerikanska solpanelstillverkaren SolarWorld Industries America har det amerikanska handelsdepartementet, Department of Commerce (DOC), kommit fram till att kinesiska företag dumpat priset på kristallina solcellsprodukter med mellan 31,14 procent och 249,96 procent.

Det formella beslutet kommer först i höst men redan nu har den amerikanska tullen fått instruktioner om att kräva deposition i from av kontanter eller andra betalningsmedel för den planerade straffavgiften. Beslutet är dessutom retroaktivt och gäller solceller som importerats från den 20 mars i år.

Analytikerna på IHS Isuppli spådde tidigare att det skulle importeras kinesiska solceller till USA motsvarande 2 GW. Det skulle vara cirka 60 procent av de solceller som förväntades säljas i USA i år.

Efter beslutet räknar IHS med att så mycket som 1,5 GW av kinesiska solceller inte kommer att nå den amerikanska marknaden vilket motsvarar cirka 45 procent av den totala marknaden.

Sanktionerna gäller även moduler och paneler som tillverkats utanför Kina men som innehåller kinesiska solceller av kristallin typ.

Dock gäller sanktionerna inte moduler och paneler som tillverkats i Kina och som innehåller solceller som tillverkats i andra länder. Det här öppnar en möjlighet för kinesiska företag att använda solceller från till exempel Taiwan, en lösning som ökar kostnaderna med mellan 10 och 12 procent, enligt IHS Isuppli.

Beslutet finns här: (länk)
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)