JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Skyll inte Kina för USA:s problem med falska komponenter”
Det skriver två forskare på ett institut som utreder misstänkta fall av falska komponenter. Enligt forskarna är grundproblemet att amerikanska entreprenörer misslyckas med kvalitetskontrollen. Det är dessutom ofta skrupelfria amerikanska leverantörer som beställer de falska komponenter som kinesiska företag tillverkar.
Två amerikanska forskare på institutet Calce (Center for Advanced Life Cycle Engineering) är starkt kritiska till hur amerikanska elektronikleverantörer enligt forskarna missköter sina uppdrag och därmed bär huvudskulden till att det dyker upp allt fler falska komponenter i leveranser till militära system.

– Marknadskrafterna har skapat en efterfrågan på falska komponenter till amerikanska militära system och inte överraskande har det uppstått leverantörer för att tjäna den marknaden, skriver forskarna i en artikel på debattplatsen AOL Defense.

I år införs lagar i USA med hårdare krav på leverantörer och på uppföljning i leverantörskedjan till amerikanska militära system.

En utredning bakom lagförslaget beskriver man hur ett amerikanskt företag gav sina kinesiska leverantörer direkta instruktioner i hur de skulle förfalska, märka om och skeppa komponenter till USA,

– Så dessa falska komponenter tillverkades faktiskt på uppdrag av ett amerikanskt företag, skriver forskarna.

De hävdar att exemplet inte är unikt.

– Det handlar ofta om skrupelfria amerikanska företag som beställer förfalskningarna från utländska leverantörer i Vietnam, Filippinerna, Thailand och Kina.

Den amerikanska militären har under de senaste åren känt sig allt mer utsatt för falska komponenter. Majoriteten av de 1000 fall av förfalskade komponenter som upptäcktes i USA under 2011 fanns hos amerikanska företag inom flyg- och militärindustrin.

– Ansvaret för förfalskningar ligger oftast hos icke auktoriserade amerikanska leverantörer, såväl som hos huvudentreprenören, som misslyckas med att utvärdera sina leverantörer och med att fastställa ursprunget till inköpta komponenter.

– Lägg till detta det faktum att USA skeppar skrotad elektronik till kinesiska komponentåtervinningsanläggningar, och där har du källan till de utgångna komponenter som den amerikanska armen eftertraktar.

Den långa livslängden på systemen gör att de militära komponenterna ofta slutat tillverkas när de behöver ersättas.

Forskarna påpekar att det tidigare fanns en hög kvalitetskontroll på militära produkter, men att den försvann i samma veva som militära system slutade bygga eget och börja utnyttja standardprodukter, eller cots-produkter.

Men de förespråkar inte en återgång till den gamla ”kostsamma och omständliga” försörjningskedjan. Istället menar de att militära leverantörer har mycket att lära från kommersiella konsumentleverantörer som Dell, Intel och Apple, som enligt forskarna utmärkt klarar av att hålla sina försörjningskedjor rena från falska komponenter.

Enligt forskarna är de nya lagarna ett steg i rätt riktning. Forskarna påpekar dock att lagarna fortfarande bygger på ett förtroende för de amerikanska tillverkarna.

– Och det är ett förtroende som dessa företag förlorat under de senaste tre decennierna. De kommer att få slita hårt och göra lämpliga investeringar för att kunna återvinna det.


 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)