JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel satsar 180 miljoner i svensk multipek
Lundabolaget Flatfrog får 20 miljoner euro, cirka 180 miljoner kronor, i kapitaltillskott från Intel Capital. Pengarna ska användas för att kraftigt påskynda utvecklingen av företagets teknik för multipek i konsumentprodukter som tunna datorer och allt-i-ettdatorer.
– Vi är övertygade om att med rätt pris och rätt teknik kommer varenda skärm i världen att vara en pekskärm. Tack vare den här investeringen och de möjligheter som samarbetet med Intel Capital ger kommer vi nu att kunna röra oss ännu snabbare mot målet, säger företagets vd Christer Fåhraeus i ett pressmeddelande.

Företaget startades år 2007 av Ola Wassvik och Christer Fåhraeus men har skjutit på lansering i omgångar, bland annat beroende på att man bytt teknik för avkänningen. Idag används optisk avkänning där fotoner skickas in i den glasskiva som täcker skärmen. Med hjälp av de algoritmer som utvecklats går det att känna av hundratals samtidiga beröringar och rörelser. Tekniken fungerar även med handskar och andra material, som till exempel pennor.

Företaget har börjat ta emot förhandsbeställningar av 32-tumsvarinaten som lanserades i början av året (länk) och leveranserna skulle ha startat i slutet av maj. Målgruppen för den produkten är bland annat butiker, kasinon och utbildningsverksamhet.

Skärmen kan styras av upp till 40 fingrar samtidigt och är 55 millimeter tjock. Den kan monteras både stående och liggande men även fällas in i bordsskivor. Upplösningen är 400 dpi och Flatfrog uppger att objekt som berörs eller dras är helt stabila, utan oönskade skakningar eller jitter.

Hittills har företaget tagit in 230 miljoner kronor i riskkapital och nu satsar Intel 180 miljoner kronor för att ta tekniken till nästa nivå så att den även kan integreras i supertunna datorer och allt-i-ettdatorer.

I mars investerade Intel 143 miljoner kronor i det svenska ögonstyrningsföretaget Tobii.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)