JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ekodesignkrav även för LED-lampor

Ekodesignkrav även för LED-lampor

Från 1 september nästa år omfattas även lydiods- och reflektorlampor av EU:s ekodesigndirektiv. Lägre energiförbrukning men även bra funktion, lång livslängd och god färgåtergivning ingår i kravspecifikationen.
– Nu försvinner de sämsta reflektor- och LED-lamporna från marknaden. Beslutet är viktigt eftersom risken annars är stor att konsumenterna blir besvikna på den nya LED-tekniken, säger Energimyndighetens Peter Bennich i ett pressmeddelande.

Det var den 13 juli som EU:s kommitté för ekodesign röstade igenom de nya kraven som börjar gälla den 1 september 2013. EU räknar med att de nya kraven på LED- och reflektorlampor sparar 25 TWh per år från år 2020. Samtidigt utökas energimärkningen så att den gäller i stort sett alla lampor för hemmabruk och professionell användning från den 1 september 2013. EU räknar med att åtgärderna sammantaget kommer att ge en besparing på cirka 100 TWh från år 2020 och framåt. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som idag ligger på 132 TWh om året.

Låg energianvändning är ett krav, men andra är bra funktion, lång livslängd och god färgåtergivningsförmåga. Ekodesignkraven driver på så sätt fram bättre produkter för belysning, som inte bara minskar energianvändningen utan även på andra sätt ger bättre lampor för användarna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)