JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även SSF festar loss på skattekronor
När Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) fyllde 15 år kostade lyxfesten över två miljoner kronor. Under de senaste åren har stiftelsen betalat ut 9,4 miljoner kronor till en festfixare. Det här är den tredje myndigheten som tidningen Dagens Nyheter på kort tid avslöjat har ett frikostigt festkonto.
FINANSIERAR SVENSK ELEKTRONIK
 
SSF har nio miljarder kronor i kapital och delade i fjol ut 542 miljoner kronor till forskningsprojekt. Myndigheten är en huvudfinansiär av svensk elektronikforskning.

Också Vinnova och Tillväxtverket finansierar svensk elektronik.
När DN påbörjade sin granskning av SSF, vägrade dess vd Lars Rask först att lämna ut avtalet. Han hänvisade till sekretess.

Till 15-årsfesten, som firades på Stadshuset med Nobelfesten som förebild, gick inbjudan – en påkostad glasplakett – ut till 500 personer, bland dem landshövdingar, direktörer, ledarskribenter, ministrar och journalister.

Enligt DN:s källor valde SSF:s ledning medvetet att låta festen hålla en låg profil, för att inte locka till sig kritik från forskarvärlden. Festen bokfördes som ”MBAB informationsprojekt”.

År 2009 skrev SSF ett avtal med festfixaren Micael Bindefeld, som sedan dess fått 9,4 miljoner kronor från SSF. Avtalet kom enligt DN till utan upphandling, diariefördes inte, och av fakturorna till Bindefeld framgår det inte vad betalningarna handlar om.

SSF:s vd Lars Rask får av DN frågan vad han tror att skattebetalarna tycker om detta sätt att använda deras pengar
Lars Rask
Lars Rask

– Det är någon promille som gick till det ...

I slutet av juli avslöjade DN att Tillväxtverket brutit mot sina egna representationsregler och bland annat lagt pengar på fina restauranger, slottsbesök, skidkonferenser och vin- och chokladprovningar.

I början av augusti berättade samma tidning om hur Vinnova förra året spenderade 450 000 kronor på intern representation och 2,8 miljoner på interna konferenser. Pengarna gick bland annat till chokladprovningar och middag på Grand Hotel i Stockholm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)