JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ex-nokianer mot patenttroll

TroglodyteEx-nokianer mot patenttroll

Tre finländare med bakgrund i Nokia startar en kampanj mot undermåliga patent och mot så kallade patenttroll – företag vars enda verksamhet är att skaffa patent och driva in licensavgifter.
– Vi tröttnade på allt gnäll  om patenttroll och bestämde oss för att försöka göra någonting i stället, skriver de på projektets sajt.

Gruppen kallar sig Troglodyte och anser att det finns stora brister i dagens patentsystem. Det amerikanska patentverket utfärdar enligt Troglodyte tveksamma patent varje dag, och dessa köps ofta upp av patenttroll som använder dem för att pressa pengar ur stora och små företag

Troglodyte har tagit på sig uppgiften att proaktivt söka efter undermåliga patent, som potentiellt kan komma att missbrukas av patenttroll. De söker inom sina egna kompetensområden efter patent som kan bli viktiga i framtida teknik och efter teknik som kan blir beroende av enstaka patent.

Därefter gör de en analys av patentet. Här (länk) är en analys av ett patent för diagnostik och reparation av  förarlösa fordon.

Syftet är att sätta ljuset på vad det är som fungerar snett i nuvarande patentsystem.

Alla tre har enligt Linkedin haft chefspositioner inom forskning och utveckling på Nokia.

Troglodyte nämner projektet Patent Busting som inspirationskälla. Där lägger organisationen EFF upp aktuella patentbeskrivningar för att få hjälp att få dem ogiltigförklarade med hjälp av tips om teknik som föregår patenteten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)