JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tryck på tryckta solceller

Tryck på tryckta solceller

Tunnfilmssolceller som tillverkas med billig bläckbaserad teknik står på agendan för de fyra parterna IBM,  Solar Frontier, Tokyo Ohka Kogyo  och Delsolar. Hittills har labbtester gjorts där man nått verkningsgrader på över 11 procent.
Det är materialforskare på IBM som tillsammans med den japanska halvledarutrustningstillverkaren Tokyo Ohka Kogyo (TOK), samt japanska Solar Frontier och taiwanesiska Delsolar just nu arbetar med att ta fram billiga, men effektiva solceller i vad man definierar som naturmaterial.

Hittills har forskargruppen kunnat visa att tunnfilmssolceller tillverkade i Cu2ZnSn(S,SE)4 kan nå verkningsgrader på mellan 10 och 11,1 procent, vilket är högre än andra forskare tidigare nått i detta halvledarmaterial. Solcellerna, kallade CZTS, kan dessutom tillverkats – tryckas eller gjutas – med väldigt enkla bläckbaserade metoder.
 
Forskarnas mål härnäst är att öka verkningsgraden ytterligare samt att överföra tekniken till miljövänlig volymtillverkning. Deras förhoppning är att CZTS-cellerna ska finnas tillgängliga inom några år och att de på lite sikt ska ha potential att sammantaget leverera 500 gigawatt årligen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)