JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 10 augusti 2020 VECKA 33

Konkurrens – inte teknik – fördröjer memristorn

Memristorn kommer inte att släppas ut på marknaden förrän i slutet av 2013, hävdar Hewlett-Packard som utvecklat minnestekniken i fyra år nu. Orsaken är att HP:s utvecklingspartner Hynix inte vill att memristorn ska sätta käppar i hjulet för företagets flashminnesförsäljning.
– Vår partner Hynix är en stor tillverkare av flashminnen och memristorer kommer att kannibalisera på den försäljningen. Så det har visar sig vara viktigt hur vi tajmar införandet av memristorn. Det läggs mer pengar på att förstå marknaden, än på själva forskningen, säger Stan Williams, ansvarig för HP:s labb för kognitiva system, vid ett rundabordssamtal publicerad på Kavli Foundations sajt.

Stan Williams menar att utvecklingen av memristorn idag kostar minst tio gånger mer än forskningen, men att kommersialiseringen i sin tur kostar tio gånger mer än utvecklingen. Så forskningen – som han själv brinner för – står för mindre än en procent av dagens kostnad.

– Om man vet vad man gör, det är en del ip involverat, kan bokstavligen alla foundyn tillverka memristorer redan i morgon, menar Stan Williams.

Det var för drygt två år sedan som Hewlett-Packard meddelade att företaget börjat testa en ny typ av icke-flyktigt minne byggt på memristorteknik efter två års forsknings- och utvecklingsarbete (länk). Då hade HP redan hunnit skriva  utvecklingsavtal med Hynix. Tillsammans har företagen sedan dess tagit fram nya material och processtekniker för minnestekniken.

Så sent som för ett år sedan var planen att minnen skulle släppas till nästa sommaren, men nu har alltså kommersialiseringen skjutits framåt i tiden.

– Memristorn kommer inte att vara redo för marknaden förrän mot slutet av 2013, säger Stan Williams.

Memristorn ses om en vass konkurrent till flashminnen som hårddisk i framtida datorer och läsplattor.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)