JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggnadskonferensen flyttar till Kista
Ingenjörerna flyttade och Tekniska Mässan lade ner – efter sju år i Älvsjö flyttar Embedded Conference Scandinavia (ECS) till Kista.
ECS-mässan pågår för fullt idag och i morgon med utställningar, seminarier, branschmiddag och designtävling.  Men i år är sista gången konferensen går i Älvsjö.

– När vi hade Embeddedtorget på Tekniska Mässan år 2003, låg dragkraften dels i Tekniska Mässan och dels i storföretagen som låg här nere på den tiden. Nu är det inte så längre, säger Johan Nordin, ordförande i Branschföreningen Svensk Elektroniks sektion Embedded Technology, som arrangerar ECS tillsammans med en branschtidning.

Grannkonferensen Tekniska Mässan har ställt in i år. Eventuellt permanent. ECS fick budet sent. Det betyder att ECS inte längre kan räkna in ett ”läckage” över från besökarna av Tekniska Mässan. Mässan Max (Manufacturing and Automation Expo), som delvis tar över efter Tekniska Mässan, är inte intresserade av samordning med ECS.

– Det var nära 400 besökare som spillde över från Tekniska Mässan, säger Johan Nordin.

– Om vi i år lyckas behålla besökarsiffrorna från i fjol så kan vi räkna det som en ökning på eget bevåg. Och det ser faktiskt positivt ut om man tittar på förhandsregistreringarna. Vi har blivit så stora att vi kan stå egna ben.

Ytterligare ett skäl till flytten är att ingenjörerna försvunnit från närområdet. För sju år sedan var Ericsson granne med Älvsjömässan. Idag ligger inte bara Ericsson utan stora delar av svensk konstruerande elektronikindustri i Kista med omnejd. Elektronikmässan SEE har flyttat dit och nu gör ECS likadant.

– Vi har haft få besökare från storbolagen. Jag tror att det kan vara svårt för dem att motivera att ta en dag ledigt och ta sig hit. Medan i Kista kan man bara glida upp för att titta ett par timmar, säger Johan Nordin.

Inträdet är fritt för besökare och kommer att fortsätta vara det.

Antalet utställare ökade med tio procent i år, och antalet sponsorer med ännu mer. Och något som talar positivt för flytten till Kista är att siffrorna kunde varit ännu högre.

– En del företag säger att de skulle ställt upp redan i år, om arrangemanget varit i Kista, säger Johan Nordin.

Den första ECS-konferensen på Kistamässan äger rum den 5 – 6 november 2013.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)