JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 20 februari 2020 VECKA 08
Ericsson Labs Bowser Bowser heter en browser från Ericsson. Den släpps som app för Iphone och Android för att utvecklare ska kunna testa framtidens webbtelefonistandard WebRTC.
Detta är den första mobiltelefonwebbläsare som stöder WebRTC. Produkten betecknas som ”experimentell” och är avsedd för utvecklare, som kan leka med gränssnitten till audio och video i sina tillämpningar. I en video har Ericsson lagt in videofönster som sidor i en roterande kub (se nedan).

Att bygga en egen webbläsare är inte dramatiskt svårt idag, i och med att nästan alla komponenter finns i form av öppen källkod. Ericsson använder plattformen Webkit, i likhet med bland annat Apple Safari och Google Chrome. WebRTC-delen av Bowser är implementerad med hjälp av öppenkodsbiblioteket Gstreamer. Videon kodas i H.264 och ljudet i G.711 cod.

WebRTC är en kommande standard för videotelefoni via webben, något som idag kräver insticksmoduler. Att bädda in videotelefoni i en webbsida kommer att bli lika enkelt som att bädda in bild. Tekniken utmanar framför allt etablerade internettelefonioperatörer som Microsofts Skype.

I augusti försökte Microsoft få standardgruppen att riva upp det arbete som lagts ner på WebRTC, och börja om från början. Förslaget röstades ner.

Ladda hem Bowser till din Android eller IOS via knapplänkarna härintill. 
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)