JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft vill riva upp webbtelefonstandard
Microsoft lämnar plötsligt in ett eget förslag till protokoll för WebRTC – videotelefoni i webbläsaren – som på grundläggande sätt skiljer sig från det förslag som arbetsgruppen tagit fram under ett drygt år.
VIDEOTELEFON
I WEBBLÄSAREN

Vidoetelefoni över Internet är något du snart kommer att kunna göra direkt i webbläsaren – du behöver inte starta ett separat program som Skype, eller ens ladda in en plugin i webbläsaren.

Kommittén som arbetar ut detaljerna för hur protokollet ska se ut heter WebRTC och har arbetat sedan maj i fjol.  Utöver företagen bakom webbläsarna Firefox, Opera och Chrome sitter där bland annat Ericsson och Cisco.

Google har varit en stark drivkraft och har bidragit med teknik och kod från två uppköpta företag inom video och voip: On2 och Gips.

Vill du testa protokollet kan du göra det i en experimentell version av webbläsaren Google Chrome, som du kan ladda hem här.
För en månad sedan gick Microsoft med i arbetsgruppen för WebRTC (se faktaruta) och i  förra veckan lämnade Microsoft in ett förslag som river upp det nuvarande förslaget.

En grundläggande skillnad är att Microsofts förslag – CU-RTC-Web – vill ge webbutvecklaren fler parametrar att variera.

Å ena sidan öppnar detta för större flexibilitet och fler möjligheter till anpassningar. Å andra sidan går det emot arbetsgruppens tidigare beslut att använda en hög beskrivningsnivå för att göra protokollet enkelt att använda för webbutvecklare.

Inledningsvis fick Microsofts utspel ett kyligt bemötande på W3C:s diskussionsgrupp.

– Att påstå att en grupp på Microsoft kan göra ett bättre jobb än de hundratals som som bidragit här och på W3C – det är ganska pretentiöst, skriver en deltagare.

Gruppen ägnar sig just nu åt att diskutera tekniska detaljer med Microsofts företrädare.

Microsofts förslag har ytterligare kritik mot WebRTC: att det avviker från hur protokoll i webbläsare brukar fungera, att det inte försöker vara kompatibelt med Internettelefoniprotokoll, som Skype, och att det är för hårt bundet till vissa video- och ljudkodningstekniker.

Alla dessa påståenden ifrågasätts (länk).

Wikipedia beskriver Microsofts utspel som inledningen till ett standardkrig. Det säger arbetsgruppens ordförande Harald Alvestrand är ett alldeles för starkt ord.

– Vi diskuterar vilket som är det bästa sättet att gå vidare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)