JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prisat examensarbete om superkondensatorer
Nicklas Blomquist, student vid civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik vid Mittuniversitetet har tilldelats pris för ”Bästa examensarbete 2012” av Bo Rydins stiftelse. Arbetet handlar om att skapa en miljövänlig kondensator som kan lagra rörelseenergi från fordon.
Idag används friktionsbromsar i bilarna men tanken är att ersätta dem med en elektrisk generator. Elektriciteten som genereras vid inbromsningen sparas i ett superkondensatorpaket för att sedan kunna användas när fordonet accelererar, detta genom att generatorn tjänstgör som elektrisk motor.

– Vårt fortsatta arbete handlar bland annat om att söka forskningsmedel så att vi ska kunna fortsätta utvecklingen av vår produkt, säger Nicklas Blomquist i ett pressmeddelande.

Mittuniversitetet och Institutionen för tillämpad naturvetenskap och design driver ett forskningsprojekt kring möjligheten att på ett kostnadseffektivt sätt tillverka superkondensatorer med papper som basmaterial. Tanken är att nyttja den storskaliga teknik som redan finns i pappersindustrin.

Priset är på 30 000 kronor och i motiveringen som lämnades vid nomineringen står följande.

”Blomquists studie visar på en ovanlig bredd. Det spänner från provtillverkning och laboratoriemätningar till noggrann kravspecifikation och framtagning av hanterbara modeller. Det kan tilläggas att arbetet genomfördes med mycket hög grad av självständighet i samtliga faser, från planering till slutrapportering.”
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)