JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RAPPORT: Samma arbetsvillkor i Ungern som i Kina
Löner som är så låga att de inte kan försörja en familj. Ingen övertidsersättning. 12-timmarsskift. Fler inhyrda arbetare än fast anställda. Det är vardagen för många arbetare i de ungerska fabriker som tillverkar våra mobiltelefoner, datorer, tv-apparater och andra elektronikprylar enligt en rapport från organisationen Make IT Fair.
Ungern har blivit ett av de största länderna för elektroniktillverkning i centrala och östra Europa. Landet attraherar företag med hjälp av skattesubventioner och flexibel arbetsrätt. Bland annat är det tillåtet med tidsbankar där arbetstiden beräknas som ett genomsnitt över längre perioder. Det ger arbetsgivarna större möjligheter att bestämma hur långa dagarna ska vara. Det medför att arbetarna kan få jobba 72 timmar vissa veckor utan att få någon övertidsersättning eftersom arbetstiden andra veckor är betydligt kortare. Det här strider enligt Make IT Fair mot internationell arbetsrätt.

Organisationen som bland annat stöttas av svenska Swedwatch och Fair Trade Center har undersökt arbetsförhållandena i fabriker som driv av Samsung, Nokia, Flextronics och Foxconn.

Grundlönen för de lägst betalda i Ungern ligger på 231 euro i månaden. Det är nästan lika lågt som i Kina där lönen startar på 224 euro. Inte ens de högst betalda, där bägge föräldrarna arbetar, kan enligt Make IT Fair försörja en familj.

Andra problem som känns igen från Asien är fysiskt krävande tolvtimmarsskift, en stor andel tillfälligt anställda, liksom motarbetande av att arbetarna organiserar sig fackligt.

Hela rapporten går att hämta här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)