JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kiselfotonik får Intel och Facebook att samarbeta
Världens största halvledarföretag och världens största företag inom sociala medier har inlett samarbete för att öka kapaciteten i nästa generations mega-serverhallar. Nyckelorden är kiselfotonik och 100G.
- Intel och Facebook samarbetar för att utveckla en ny uppdelad rackserver-arkitektur som möjliggör oberoende uppgradering av dator-, nätverks- lagringssystem, avslöjade Intels teknikchef Justin Rattner på den årliga konferensen Open Compute Summit i Santa Clara, Kalifornien, i går kväll.

För den nya uppdelade rackarkitekturen ska man använda Intels nya fotonikarkitektur på kisel vilket ger helt andra överföringshastigheter och bättre energieffektivitet än med elektroniska signaler i kopparkabel.

Bandbredden blir så hög som 100 gigabit per sekund.

Kisel är också billigare och enklare att tillverka än motsvarande optiska material. Problemet har varit att kombinera ljus och kisel, men Intel hävdar att man nu tillverkar fullt produktionsdugliga prototyper av kiselfotonik.

Intel skriver i ett pressmedelande på torsdagen att det finns stora besparingar att göra med så kallad disaggregerad teknik, det vill säga en uppdelning av komponenterna i serverracken för företag och organisationer med stora  datahallar.

Med den supersnabba optiska buss som kiselfotoniken möjliggör kan man stuva om i racken och få en effektivare gruppering av servrarna.

Facebooks hårdvaruchef Frank Frankovsky är entusiastisk.

- Kiselfotoniken gör att vi kan koppla ihop servrarna med mindre hänsyn till fysisk placering, säger han i pressmeddelandet.

Den mekaniska prototyp som visades upp på konferensen har tillverkats av Quanta Computer. Man använder Intels switchkretsar och kommer att stödja Intel Xeon-processorer samt nästa  generations 22 nanometers Intel Atom-SoC-processor med kodnamnet Avaton, som lanseras under året.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)