JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Böjbara skärmar öppnar helt nya dörrar
Böjbara skärmar öppnar helt nya dörrar
Supertunna, ljusstarka, tätpixlade, böjbara skärmar i Oledteknik ställer alla gamla begrepp på ända. Alla elektroniska prylar blir annorlunda i framtiden - mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater och saker som vi inte ens vet något om ännu.
Det är koreanska Samsung som leder den här utvecklingen med sin böjbara Oledskärm, som går under namnet Youm.

Samsung har inte gjort någon hemlighet av Youm, men det var först nu, på elektronikmässan CES i Las Vegas förra veckan, som en Youmskärm visades upp för publik.

Forskningschefen på Samsungs amerikanska skärmbolag Samsung Display i San Jose, Brian Berkeley, visade hur en mobiltelefon skulle kunna se ut med en Youmskärm.

Skärmen behöver inte ens sitta över telefonen som på dagens smartphones. Den kan dras ut från mobilen, vikas och böjas.

Youm-skärmen är så tunn och flexibel att den både kan vara en mobilskärm i vanlig smart phone-storlek och en skärm för surfplatta i samma apparat som man då viker upp för att få rätt surfplattestorlek.

Under samma Samsung-show visade Microsofts teknikchef Eric Rudder hur en Windowsmobil skulle kunna se ut med Youmskärm.

Också Nokia och LG är inne på böjabara mobiler. Nokia visade redan i höstas vad man kan göra med en böjbar, flexibel mobiltelefon. Genom att böja och vrida på den kan man göra allt  möjligt utan att använda några knappar – ta bilder, skrolla e-post och framför allt kunna använda den med vantar eller handskar på, vilket är svårt med en mobil med kapacitiv skärm.

Och för att göra det möjligt för alla apparattillverkare att hänga på den flexibla trenden har den amerikanska glastillverkare Corning, tagit fram ett böjbart glas som går under namnet Willow Glass.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)