JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bara sju år kvar till 5G

Bara sju år kvar till 5G

År 2020 ska världen vara redo för den femte generationens mobiltelfoniteknik, 5G. Då kommer 50 miljarder mobiler, datorer, maskiner och småprylar att vara uppkopplade mot Internet. Ericsson visar hur det ska gå till.
Mobilnäten står inför en formidabel utmaning efter 2020. Då kommer den mobila datatrafiken att vara 1 000 gånger högre än i dag, överföringshastigheten 100 gånger snabbare än i dag och antalet uppkopplade prylar tio till hundra gånger fler, enligt Ericsson.

5G finns än så länge bara i huvudet på forskarna på Ericssons utvecklingslabb. Men ska man följa det hittillsvarande mönstret för mobiltelefonins utveckling så kommer en ny generation vart tionde år och då är det dags för 5G i början av nästa decennium.

Ericsson säger i ett pressmeddelande på fredagen att man på mobilmässan i Barcelona nästa vecka ska demonstrera hur 5G kommer att funka.

För att öka tillgängligheten i mobilnätet har Ericsson en idé om att sätta transparenta mobilantenner på vanliga fönster och göra fönstren till en del av det mobila bredbandsnätet.

Med antenner i fönstren på kontorsbyggnader eller rentav på pendeltåg och bussar förbättras uppkopplingen mot bredbandsnätet.

I en videofilm på Ericssons hemsida visar Ericssons strategichef Jan Hederén hur han ser vanliga fönster som en ny möjlighet till kommunikation. (länk)

Via det uppkopplade fönstret ska man till exempel kunna styra ventilation och belysning i kontoret eller använda fönstret som en skrivtavla som laddar ned och sparar skisserna och texten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)