JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alternativa OS på allas läppar
I Barcelona är det en stor nyhet att fyra mobiltillverkare och sjutton operatörer gett sitt stöd till Mozillas nya operativsystem för mobiltelefoner - Firefox OS. Och nu går också ryktena om att LG köper WebOS från HP.
Det är nyhetssajten Cnet som i förmiddags publicerade uppgifter om att koreanska LG köpt det tidigare så hyllade operativsysystemet Web OS från pc-jätten HP, som fick det med i bagaget när HP köpte handdator- och smartphoneföretaget Palm.

Palm lanserade WebOS på CES-mässan i januari 2009 och skapade stora rubriker för sitt nya intressanta operativsystem för smarta mobiler. Men Palm lyckades inte få fram några eftertraktade mobiler.

I juli 2010 köpt HP, världens största pc-tillverkare, Palm för 1,2 miljarder dollar för att komma över Palms teknik och licenser till sin nya surfplatta Touch Pad.

Men Touch Pad blev ingen hit och WebOS hamnade på hyllan hos HP.

Nu kan WebOS vara på väg in i tv-apparaterna i stället.

Om nu Cnets uppgifter är riktiga - LG har ännu inte bekräftat dem - skulle LG använda WebOS i sina nya smart-tv-apparater.

WebOS är dock ett marginellt operativsystem i dag - i varje fall i mobilvärlden.

Där är dagens snackis i stället Firefox OS som verkar ligga bäst till hos mobiltillverkarna av den alternativa operativsystem som poppat upp i skuggan av dominanterna Android och IOS som tillsammans har över 90 procent av marknaden.

Förutom Firefox OS finns det finska bolaget Jolla med sitt operativsystem Sailfish, skapat av några av Nokias Meegoutvecklare.

Ubuntu är ett starkt varumärke inom öppen källkod. Det nya operativsystemet Ubuntu Smartphone OS siktar in sig dels på instegssegmentet i mobilvärlden, dels på företagsmarknaden där it-avdelningar kan tänkas gilla Ubuntu.

På den här uppstickarmarknaden finns också Tizen, som är ett samarbete mellan Intel och Samsung. Tizen bygger också på öppen källkod. Tizen hette från början LiMo - Linux Mobile.

En teknisk spännande sak med Tizen är att appar körs i en helt öppen standard, HTML, som används i webbläsare.

 Detta banar vägen för en värld där en och samma app kan köras överallt: pc, mac, Android, Iphone – överallt där det finns en webbläsare. I den meningen fungerar HTML som som Java. Men med den viktiga skillnaden att HTML är helt obundet, medan Oracle kontrollerar Java.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)