JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utbildningen av telekomtekniker räddad
Vi vill alla ha snabbt bredband både på jobbet och hemma men vem ska bygga det och vem ska reparera det? Många av de telekomtekniker som idag sköter uppgifterna är på väg att gå i pension och påfyllningen är dålig. Serviceföretaget Relacom har tagit initiativ till en distansutbildning som välsignats av skolverket.
– Behovet av kompetenta tekniker är mycket stort, även i närtid. Inom bara ett par år kommer stora delar av den generation som byggde upp våra tele- och datanät att försvinna till pension, säger Relacoms koncernchef Thomas Körmendi i ett pressmedddelande.

Utbildningen startade som en pilotverksamhet för ett år sedan med en lärlingsutbildning av kabeltekniker. Försöket blev så lyckat att Skolverket har godkänt att utbildningen får startas på riksnivå.

Första året kommer 45 lärlingar att kunna utbildas av Relacom i 33 kommuner över hela landet. Därmed inleds ersättningen av de stora pensionsavgångar som väntas de närmaste åren. Utbildningen får statliga bidrag och är även studiebidragsberättigad vid CSN.

– Den nya utbildningen är också viktig för att vi ska kunna anpassa teknikerutbildningen till den mer komplexa tekniksituation som framtidens infrastruktur för med sig. Vi har därför stora förhoppningar om att intresset också ökar för att utbilda sig till telekomtekniker när efterfrågan ökar, menar Thomas Körmendi.

Utbildningen genomförs ute i fält tillsammans med en erfaren kabeltekniker i kombination med en webbaserad teoriutbildning på distans. Därmed kan lärlingen genomföra hela sin utbildning på hemorten. Utbildningen är en lärlingsutbildning för vuxna. Den omfattar 55 veckor och ger 1 100 poäng.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)