JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hatt vill låsa upp SIM-korten

Hatt vill låsa upp SIM-korten

Teleminister Anna-Karin Hatt vill att uppsägningstiden för mobilabonnemang ska vara högst en månad och att SIM-korten automatiskt ska låsas upp när bindningstiden hos en operatör går ut.
Departementspromemorian "Lätt byte - Enklare att välja ny leverantör av elektroniska kommunikationstjänster" innehåller två lagförslag.

1. Att begränsa uppsägningstidens längd för vanliga konsumentabonnemang till en månad. På mobilmarknaden är uppsägningstiden idag oftast tre månader. Det är omotiverat lång tid och många kunder är inte medvetna om denna inskränkning. Operatörerna har dessutom förlängt uppsägningstiderna successivt, som ett sätt att binda upp sina kunder efter bindningstidens slut.

2. Så kallade SIM-kortlås, som innebär att mobiltelefonen bara kan användas med en särskild operatör, ska automatiskt låsas upp när den första abonnemangstiden löpt ut. Efter bindningstidens utgång ska konsumenten ha full förfoganderätt över sin mobiltelefon och ska inte behöva betala någon avgift för att få byta operatör.

Promemorian skickas nu ut på remiss till ett 40-tal myndigheter, organisationer och företag. Förändringarna föreslås gälla från och med den 1 april 2014.

I USA pågår en het debatt om låsta SIM-kort, men då handlar det om att det i dag är olagligt att överhuvud taget låsa upp ett SIM-kort även efter att bidningstiden gått ut. 

I princip har det varit olagligt att låsa upp en operatörsbunden mobiltelefon i USA ända sedan copyrightlagen Digital Millennium Copyright Act infördes.

Den lagen säger att mjukvaran i mobilen tillhör mobiltillverkaren eller operatören och att den som köpt en mobil egentligen bara leasar programvaran.

Men mobiltelefoner har undantagits från lagen - ända fram till nu, när de amerikanska operatörerna och mobiltillverkarna lyckats få kongressen att häva undantaget från och med den 26 januari 2013.

Obama-admiinistrationen har dock sagt att man ska göra allt för att göra det lagligt att låsa upp mobilen.

Läs Elektroniktidningens artikel om det här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)