JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB slår HVDC-rekord

ABB slår HVDC-rekord

Det är enheten i Ludvika som ligger bakom ABB:s nya rekord i att överföra likspänning under mark och vatten – HVDC Light. Den uppskruvade spänningsnivån på ±320 kV innebär 50 procent högre överföringskapacitet än tidigare, hävdar ABB.
Det tidigare rekordet låg på ±200 kV, också det satt av ABB. Genom att nu skruva upp spänningen till ±320 kV kan kapaciteten i nätet öka med 50 procent samtidigt som överföringsförlusterna blir lägre än en procent per strömriktarstation, hävdar ABB.
 
Tekniken som ligger bakom rekorden är utvecklad i Ludvika, medan kraftstationen som nu hanterar den rekordhöga spänningsnivån ligger i nordtyska Dörpen West – byggd på beställning av den nederländsk-tyska kraftoperatören TenneT.

Bakom förbättringen ligger, enligt ABB, en vidareutvecklad strömriktarteknik, ett nytt ventilkoncept, mer avancerade halvledare och ett bättre styrsystem.
 
HVDC Light är en allt vanligare teknik för långväga kraftförbindelser under mark eller vatten. Det är en vidareutveckling av den HVDC-teknik som ABB utvecklade för nästan 60 år sedan.

Den nya HVDC Light-stationen i norra Tyskland ska ta den 800 MW havsbaserade vindkraften från Nordsjön in i det europeiska kraftnätet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)