JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Renrum till salu - skynda och fynda

Renrum till salu - skynda och fynda

På Mittuniversitetet i Östersund står ett komplett renrum som inte har använts på åtta år och väntar på en köpare. Enbart sputtern, som kostade 6 miljoner kronor för tio år sedan, slumpas bort för runt en miljon.
– Det är köparens marknad i dag, säger kanslichefen på fakultetskansliet för naturvetenskap, teknik och medier vid Mittuniversitetet, Kent Sjöberg till Elektroniktidningen.

Han har lagt ut hela renrummet med 34 bilder på vartenda instrument och varenda pryl  på universitetets hemsida www.miun.se/renrummet.

– Folk är intresserade men har svårt att komma till skott, säger han till Elektroniktidningen.

Ett flertal forskare och elektronikföretag inom och utanför Sverige har visat intresse för renrummet och utrustningen som finns där, men tydligen saknas pengar. Det är i alla fall Kent Sjöbergs tolkning.

Han nämner Ångströmlaboatoriet i Uppsla, några förfrågningar från Ryssland som förmedlats av renrumsgurun Bo Bengtsson, en norsk förfrågan och en från Danmark.

Mittuniversitetet har investerat 36 miljoner kronor i renrummet som invigdes i oktober 2002. En stor del av pengarna är EU-bidrag. Renrummet skulle användas för elektronikproduktionsforskning (länk).

Men redan 2005 lades verksamheten ned i Östersund och renrummet stängdes. Sedan dess har det stått och samlat damm.

– Allting är så gott som nytt och orört och den som lägger ett bud på rubbet gör ett klipp. Om någon bjuder mig 15-20 procent av nypriset så säljer vi direkt, säger Kent Sjöberg.

Hittills har han bara sålt av prylar för 200 000 kronor, cirka 20 procent av nypriset. Men det har mest handlat om stolar och dragskåp. De dyra maskinerna är fortfarande kvar.

Här finns sputtern, som lägger tunna skikt på skivor, vakuumpumpar, värmeväxlare, luftkompressorer, vattenrenare, kembänkar, giftskåp, pumpar (bilden till vänster) etcetera.

– Sputtern är den som ger mest pengar som enskilt instrument, säger Kent Sjöberg.

Länk till "auktionssidan" för renrummet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)