JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Boeingbatteriet fick egen Wikipediasida

Boeingbatteriet på Wikipedia

Drygt hundra dagar efter flygförbudet för nya Boeing Dreamliner är planet i luften igen med passagerare - trots att batteriproblemet fortfarande är olöst. Nu har i alla fall batteriet fått Wikipediastatus.

Grundorsaken till batteribranden i början av året, då samtliga Dreamlinerplan fick flygförbud, är fortfarande är okänd.

 

Men Boeing har gjort en rad modifieringar som ska höja säkerheten.


– Problemet är att modifieringarna väger nästan dubbelt så mycket som batterierna själva. Den förväntade  viktminskningen tack vare litiumjon-batterier uteblir därmed, konstaterar batteriexperten Henrik Engdahl på Viktoriainstituet i Göteborg, i nyhetsbrevet "Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon".

För att spara vikt och därmed bränsleförbrukning i den nya flygplanskonstruktionen Boeing  787 Dreamliner ersattes en rad pneumatiska funktioner med batteridrift.

Boeing valde den energitäta litiumjon-tekniken, trots de kända riskerna för överhettning.

I början av året, när de första Dreamlinerplanen hade börjat flyga reguljärtrafik, inträffade en rad incidenter som fick den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten att utlysa flygförbud för samtliga Dreamlinerplan till dess att batteriproblemen var lösta.

Boeing har under vintern och våren arbetat febrilt med att lösa problemet. Man har bland annat gjort fyra väsentliga modifieringar.

1. Installation av ventilationsrör som ska leda ut potentiellt giftiga och eventuellt brandfarliga gaser från cockpit och kabinutrymmen.

2. Inkapsling av batterierna i rostfri, lufttät låda. Genom att kraftigt begränsa syretillförseln förväntas risken för brand minska.

3. Förbättrad termisk isolering mellan cellerna för att minska risken för att cellerna påverkar varandra.

4. Strategin för att ladda batterierna har modifierats för att minska påfrestningarna.

Kostnaden för dessa modifieringar har uppskattats till en halv miljon dollar per plan, motsvarande 3,3 miljoner kronor.

Hela historien finns nu dokumenterad på Wikipedia med ett 50-tal källhänvisningar. Artikeln har rubriken "Boeing 787 Dreamliner battery problems". (Länk)

Läs tidigare artiklar om batteriproblemet och den skyddande rostfria lådan. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)