JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tobii bekräftar: Det är vår dator

Tobii bekräftar: Det är vår dator

I eftermiddag kommer svenska Tobii Technology ut med information om protypen till den nya ögonstyrningsdatorn som Tobii utvecklat i samarbete med det amerikanska musplatteföretaget Synaptics.
- Kul att höra att Elektroniktidningens webbartikel om vår nya dator ligger högt på läsartoppen. Kul att ni lyckats gräva fram material även när vi inte tillhandahåller all info, säger Sara Hyléen, marknadschef på Danderydsföretaget Tobii Technology om nyhetsartikeln som Elektroniktidningen publicerade i går måndag.

I eftermiddag kommer Tobii och Synaptics ut med ett gemensamt pressmeddelande där man bekräftar samarbetet som resulterat i en demonstrationslaptop som integrerar "eye tracking" och "touch".

- Prototypen är tillverkad av Tobii och visar hur vår teknik formfaktormässigt närmar sig ultraportabla laptops och surfplattor, säger Sara Hultéen.

Hon pekar på vilken skillnad det är på denna, nya supertunna prototyp och den ögonstyrningslaptop som Tobii och Lenovo visade upp på Cebitmässan för två år sedan. (Länk)

Det är Tobiis prisbelönta blickfångargränssnitt Tobii Gaze som gör att användaren kan styra datorn genom att kombinera blick med andra kontroller, till exempel tryckplatta, mus och tangentbord.

Det är här som samarbetet med välmeriterade Synaptics kommer in. Synaptics har utvecklat en ny pekplatta som är känslig för tryckförändringar och inte bara beröring som tidigare. Synaptics nya tryckplatta heter Forcepad.

Synaptics teknikchef Stan Swearingen säger att Tobii Gaze har potential att öppna upp nya marknader och driva exponentiell produktutveckling för datortillverkarna.

- Kombinationen av blick och beröring skapar en ultimat, intuitiv användarupplevelse som fundamentalt omdefinierar användargränssnittet för bärbara och stationära pc-användare. Denna prototyp visar hur Forcepad kan utnyttja kraften i Tobii Gaze, säger Stan Swearingen i ett pressmeddelande.

Fakta Tobii Technology

Tobii Technology har utvecklat teknik för ögonstyrning och ögonspårning (blickmätning). Företaget grundades 2001 av John Elvesjö, Mårten Skogö och Henrik Eskilsson. Alla tre grundarna är fortfarande verksamma i bolaget - Eskilsson som vd, Elvesjö som vice vd och teknikchef och Skogö som forskningschef.

2007 gick Investor Growth Capital in med 100 miljoner kronor. 2009 gick Investor, Amadeus Capital Partners och Northzone Ventures in med 170 miljoner kronor. 2012 gick Intel Capital in med drygt 140 miljoner kronor i nytt kapital.

Tobii har vunnit en rad internationella priser, senast förra året fick Tobii pris för bästa prototyp på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas och blev av Laptop Magazin utsedd till vinnare för bästa nya teknik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)