JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första bilden på nya ögondatorn

Första bilderna på nya ögondatorn

Svenska Tobii Technology och amerikanska Synaptics har gått samman om en helt ny, supertunn SSD-dator som kan styras med både Tobiis ögonstyrningsteknik och Synaptics tryck- och fingersvepteknik.
I går söndag publicerade Tobii bilder på den nya konceptdatorn där man kombinerat sitt gränssnitt Gaze UI med Synaptics kommande, tryckkänsliga pekplatta Forcepad.

Med Gaze UI och Forcepad ska man kunna styra den bärbara datorn med bara ögonen och olika hårda tryckningar på musmattan. Forcepad ska kunna känna igen 64 olika trycknivåer för att att styra olika funktioner.

Tobii har inte gått ut med något förklarande pressmeddelande, bara lagt ut tre bilder på sin sajt med texten:

"Denna laptop-prototyp med Tobiis ögonstyrning och Synapsis Forcepad baseras på en tunn Ultrabook-plattform och ger en förhandstitt på hur Tobii Gaze kommer att användas i kombination med ett innovativt tryckgränssnitt i framtidens datorer."

Till webbtidningen Engadget säger Tobiis utvecklingschef i ett mejl att den här typen av produkter kommer ut på marknaden någon gång under nästa år.

Nu i sommar och höst kommer Tobii och Synaptics att resa runt till världens pc-tillverkare och sälja in sin nya teknik.

Tobii har redan en fot inne i datorspelvärlden där man marknadsför Gaze UI som framtiden för spel där man genom att helt naturligt tittar på de objekt man interagerar med och på så sätt få ett tätare upplevelse av spelet.

Men Tobii är inte ensamt om ögonstyrningsteknik. Företag som Leap Motion, Umoove och  Pmdtechnoligues är också ute hos pc-tillverkarna och marknadsför sina lösningar.

Det är här som samarbetet med Synaptics kommer in. Synaptics har långa relationer med pc-industrin med sina pekskärmar, tryckplattor och tangentbord liksom med mobilindustrin.

Nu ska Synaptics marknadsföra sin nya superkänsliga musplatta och tillsammans med Tobiis ögonstyrning hoppas Synaptics på uppmärksamhet.

PS. På tisdagen bekräftade Tobii nyheten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)