JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft ger Kinect ny 3D-sensor

Microsoft ger Kinect ny 3D-sensor

Kinect är en av Microsofts få verkliga innovationer, som filmar video direkt i tre dimensioner. Nu har Microsoft designat en helt ny elektronik som gör Kinects rörelsesensor ännu snabbare och mer precis.
Microsoft följer trenden som pekats ut av Apple, Samsung och andra – att självt designa sina processorer, sensorer och chipset.

Mjukvaruföretaget Microsoft har sakta tagit steg in på hårdvaruområdet med egendesignade datormöss, tangentbord och surfplattor, men hittills inte på halvledarområdet.

För första gången har Microsoft  även tagit fram egna chip som ska användas i nästa generation av bildanalyskameran Kincect, som framför allt används tillsammans med Microsofts spelkonsol Xbox.

Enligt Bloomberg News har Microsoft byggt upp en "Computer Architecture Group" på 200 personer som nu visar upp sig med egen halvledardesign. Det egendesignade Kinectchipet ska enligt Bloomberg News tillverkas av TSMC, som producerar åt stora halvledarföretag som AMD, Nvidia och Qualcomm.

I dag köper Microsoft Kinect-chipet från israeliska Primesense Ltd.

I den nya versionen av Kinect, som väntas lanseras tillsammans med en ny version av Xbox mot slutet av året, kommer det nya chipet att höja prestandan på Kinect väsentligt.

Bland annat har Microsofts utvecklare använt sig av en sensorteknik som används av den amerikanska försvarsmakten och som går under namnet Time of Flight.

Time of Flight innebär att ljus skickas mot en punkt i taget och att man mäter den tid det tar för ljuset att komma tillbaka. Kameran ser alltså avståndet till varje punkt som den filmar och allt görs direkt i 3D.

I Kinect processas 3D-modellen ytterligare ett steg så att även delvis skymda delar blir synliga. Kinect identifierar armar, huvud, ben, händer och bygger upp skelettmodeller av dem.

Med Time of Flight blir Kinect både snabbare och mer precis och fångar upp en fingerrörelse eller en ansiktsförändring på en nanosekund.

Med Kinect har Microsoft gjort en teknik som tidigare varit för dyr för bredare applikationer men som nu är tillgänglig för både konsumentelektronik och medicinteknik.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)