JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ID-taggen som snyltar på tv-signalen

ID-tagg snyltar på tv-signalen


Forskare har visat att det är möjligt att använda tv-signaler för att skörda energi och dessutom skicka information med upp till 1 kbit/s över kortare sträckor.
Det finns ett konstant bakgrundsbrus av radiosignaler från bland annat tv-, radio och mobilsystemen. Tanken att skörda energi ur det dyker upp med jämna mellanrum men nu har forskare på University of Washington, i Seattle, USA, gått ett steg längre.

Tekniken som forskarna använt har likheter med konventionella rfid-system men i motsats till dessa tillförs ingen energi. Även system där rfid-brickorna är passiva, det vill säga saknar batteri, behöver en läsare som är nätansluten eller batteridriven.

Det nya systemet skördar den svaga energi som finns i till exempel tv- och mobilsignaler. Forskarnas system har inte heller någon läsare utan informationen skickas från enhet till enhet där alla är likadana, det saknas en överordnad ”dirigent” som håller takten.

Resultaten presenterades förra veckan på en konferens i Hong Kong och tekniken skulle bland annat kunna användas för att betala en bussresa eller i hylletiketter till butiker.

Forskarna har byggt kreditkortsstora enheter som innehåller energiskördare, sändare och mottagare. Allt styrs av en energisnål 16-bitars styrkrets, MSP430, från Texas Instruments. Enheterna har dessutom dipolantenner som är avstämda för det 50 MHz breda frekvensband kring 539 MHz som den aktuella tv-sändaren använde.

Det går enligt forskarna att utvinna mellan några tiotals milliwatt upp till hundratals milliwatt beroende på hur långt ifrån tv-sändaren man är och hur omgivningen ser ut.

Kommunikationen sker genom att den enhet som ska sända data tar emot och sedan återutskickar tv-signalen när det är en logisk etta som ska överföras. När det är en nolla gör den ingenting. En annan enhet i närheten kan detektera skillnaderna i signalstyrkan hos tv-signalen och översätta dem till ettor och nollor.

Forskarna lyckades komma upp i 1 kbit/s. Utomhus var räckvidden cirka 76 centimeter (2,5 fot). Inomhus sjönk den till cirka 45 centimeter (1,5 fot). Enheterna befann sig 9,6 kilometer från tv-sändaren.

Men stör inte systemet tv-signalen? Inte så länge enheterna är mer än 18 centimeter från tv-antennen, hävdar forskarna.

Och det är heller inte olagligt eftersom man inte tillför någon ny energi och den signal som återutsänds är ytterst svag.

Mer detaljer finns i presentationen från Hong Kong (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)