JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrköpings trådlösa sensorer prisade

Norrköpings trådlösa sensorer prisade

Uppstartsföretaget Wiotech har vunnit länsfinalen i Östergötland av Skapastiftelsen och Almis innovationstävling.
Placera ut de trådlösa sensornoderna på lämpliga ställen, koppla in centralenheten till vägguttaget och anslut den sedan till Internet. Systemet loggar nu temperatur, fukthalt och andra parametrar du vill ha koll på under tio års tid utan att du behöver något mer.

Alla mätvärden sparas i molnet och det går också att styra till exempel värmen eller ljuset i lokalen. Tekniken kommer från nystartade Wiotech och bygger på forskning av professor Shaofang Gong och hans forskargrupp på Linköpings universitet, campus Norrköping.

Nu tilldelas Wiotech Skapastipendiet i Östergötland. Juryns motivering lyder:

”Norrköpingsföretaget Wiotech tilldelas stipendiet för att ha utvecklat produkten CultureBee som optimerar inomhusmiljön och energiförbrukning i kulturbyggnader, exempelvis i kyrkor och i museer. Det är byggnader som vanligtvis slukar stora mängder energi och där det ofta finns stora krav på rätt inomhusklimat. Finessen med CultureBee är att det är ett trådlöst system som därmed är enkelt att installera vilket är av stor betydelse i känsliga kulturbyggnader. CultureBee erbjuder även tjänster som övervakning och styrning.”

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om Wiotech i maj (länk).

Skapapriset är Sveriges största innovationspris med 24 vinnare på länsnivå som går vidare till en final med prisutdelningen 3 oktober i Stockholm.

Skapastiftelsen bildades 1985 till Alfred Nobels minne och delar varje år ut Skapa Utvecklingsstipendium och Skapa Framtidens Innovatör. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)