JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm släpper Hexagon fri

Succéföretaget Qualcomm planerar att släppa sin DSP-kärna Hexagon till tredjepartsprogrammerare. Ett utvecklingskit ska enligt företaget dyka upp under nästa vecka.
– Allt som behövs för att programmera Hexagon kommer att finnas i ett utvecklingskit på vår hemsida, med ett klickbar licens, med början under vår konferens Uplinq (länk) som pågår i nästa vecka.

Det sade Lucian Codrescu, teknikexpert på Qualcomm, i veckan under mikroprocessorkonferensen Hot Chips, som årligen hålls på Standford University i Silicon Valley.

Den välkända Snapdragonprocessorn innehåller två Hexagon-kärnor, en för modemet och en för kodning och avkodning i realtid. Kärnorna använder en blandning av vliw-teknik, där flera instruktioner skyfflas in parallellt, och flertrådshantering (multithreading).

Qualcomm konstruerar olika varianter av sin DSP-kärna, däribland varianter för gestigenkänning, bildbearbetning, ljudbearbetning och sensortillämpningar. Enligt Lucian Codrescu är konstruktionen snarare optimerad för energieffektivitet än maximal prestanda i varje ögonblick.

Det blir intressant att se hur Qualcomms licenserbjudande kommer att mottas av den övriga halvledarindustrin, som företaget bokstavligen sopade banan med i fjol med en 30-procentig försäljningsökning. Därmed tog Qualcomm klivet upp till en tredje plats på halvledarvärldens rankning, efter Intel och Samsung, enligt analysfirman Gartner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)