JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia och Mercedes gör självstyrande bilar

Nokia och Mercedes gör självstyrande bilar

Nokias karttjänst Nokia Here är en av Mercedes Benz tre samarbetspartners i utvecklingen av en självstyrande bil. Det avslöjades på Frankfurtmässan förra veckan. Nu finns en film på Youtube som visar hur det går till.
Mercedes Benz, Nokia Here, Continental och Magneti Maretti ska tillsammans utveckla ett kommersiellt system för självstyrande bilar.

Redan nu finns en tio mil lång vägsträcka mellan de tyska orterna Mannheim och Pforzheim i sydvästra Tyskland som försetts med tillräcklig elektronik för att Mercedes testförare i augusti i år kunde genomföra en historisk resa utan händerna på ratten.

Det var den sträckan som bilbyggaren Karl Benz hustru körde tillsammans med sina två tonåriga söner Richard och Eugene i augusti 1888.

Hon hade utan sin mans vetskap satt sig vid ratten på den nykonstruerade bilen, som då ännu inte hade något namn utan gick under beteckningen Patent Motorwagen No 3, och gjort sig historisk som den första som någonsin kört en längre landsvägssträcka med ett motordrivet fordon.

Nu lyckades Mercedes Benz, på dagen 125 år senare, göra en ny historisk bedrift på samma sträcka – utan händer på ratten.

Naturligtvis har man lagt ut en film på Youtube om händelsen och förklarat hur det hela går till. (Klicka på bilden för att se filmen).

Under Frankfurt Motor Show förra veckan offentliggjordes samarbetet med Nokia, Continental och Magneti Maretti.

Nokia Here och Mercedes har byggt 3-dimensionella, digitala kartor av sträckan med extremt detaljerade vägbeskrivningar. Antalet körfält måste vara med och alla trafiksignaler med exakta koordinater.

Nokia Here samarbetar i sin tur med Magneti Marelli som använder Heres molnbaserade realtidsinformation om trafiksituationen, tätorter, parkeringsplatser, bensinpriser et cetera i sin teknikplattform för ”connected driving”.

Också Continental använder Heres 3D-kartor i sin nya ”infotainment-plattform” för att kunna olika landmärken i 3D samt satellitbilder och trafikinformation i samma bild.

– Att koppla upp bilen mot molnet öppnar helt nya möjligheter för bilindustrin. Bilen kommer att ta över allt mer av körningen genom att ta emot realtidsinformation på beställning. Visserligen dröjer det flera år innan allt detta blir kommersiell verklighet, men utvecklingen går i dag så fort att de som är spetsteknik i dag är normalteknik i morgon, skriver Nokia i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)