JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stefan hyllas av Arboga

Stefan hyllas av Arboga

I går överrumplades Stefan Larsson, vd på och grundare av Optoga, när han hyllades som årets företagare i Arboga. Optoga utvecklar lysdiodsbelysning i Arboga, tillverkar sina produkter i Eskilstuna och Kina samt planerar för expansion i både Arboga och Kina under det närmaste året.
– Jag känner mig så otroligt upprymd över denna utmärkelse. Just att det är ett lokalt erkännande gör det lite större än annars, säger Stefan Larsson överväldigat.

Det var styrelsen i Företagarna i Arboga som överraskade Stefan Larsson under gårdagen då de utnämnde honom till Årets företagare i Arboga 2012. Företagarnas ordförande Sven-Åke Lundin lämnade över blommor och diplom.

Motiveringen till Årets företagare i Arboga 2012:
Optoga AB har med stor framgång drivit utvecklingen för att ersätta traditionella ljuskällor med så kallad LED- (det vill säga ljusdiod-) lösningar.
Detta anses vara framtidens ljuskälla, med stor potential både inom energieffektivitet, men och med andra tekniskt fördelaktiga egenskaper.
Optoga har tagit fram produkter som klarar högt ställa krav till exempel inom sjukvården, men har lösningar även till fordonsindustrin, telekomföretag med flera.
Företaget har i dag spridit sina produkter över hela världen.
Företagarna Arboga vill därför utnämna Optogas grundare och VD, Stefan Larsson, till årets företagare 2012.
För den enskilda Arbogabon är Optoga kanske inte så känt. Idag har företaget 14 anställda i staden, varav minst hälften pendlar från orter som Västerås, Stockholm, Örebro och Katrineholm.

– Jag räknar med att anställa runt tio till här i Arboga under nästa år. Vi bygger just nu ett labb på 274 kvadratmeter för att öka våra utvecklingsresurser, men det är svårt att få tag på rätt personal. Jag hoppas kunna attrahera några från till exempel Ericsson i Kumla som har stor vana från högvolymproduktion.

När det gäller tillverkning så är det Eskilstuna och fabriken i Kina som gäller idag. I Eskilstuna tillverkas operationsbelysning och skrivbordsbelysning.

– Tidigare tillverkade vi i Katrineholm, men när Flodafors Lego gick i konkurs i våras (länk) flyttade vi över tillverkningen till Eskilstuna, förklarar Stefan  Larsson .

Det som tillverkas i Eskilstuna exporteras främst till USA och England, medan det som tillverkas i Kina servar den asiatiska marknaden.

I Kina sysselsätter Optoga runt 100 personer i produktion idag.

–  Men vi planerar för en expansion i Kina. Idag har vi produktion och försäljning där, men inom kort ska vi sätta upp ett kontor där.
 
Optoga bildades år 2004 av Stefan Larsson, tillsammans med Anette Bohman och Marcus Björkman.

Företaget utvecklar lysdiodslösningar som kan användas inom sjukvården, offentlig sektor eller industrin. På kundlistan finna allt från belysningsföretag till biltillverkare, som Volvo, men också stora möbelföretag som Ikea (länk).

– Vår specialitet är att leverera det ljus som förväntas. I lysdioder finns inte så mycket rött ljus, men det har vi jobbat hårt med att addera utan att det egentligen märks. Även kallt ljus måste ha stora mängder rött annars upplevs färgen i reflekterat ljus från exempelvis hud eller ett rött tygstycke helt fel, förklarar Stefan Larsson.   
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)