JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hon ser hur grafen och kolnanorör växer

Hon ser hur grafen och kolnanorör växer

Genom datamodellering har Shayesteh Haghighatpanah i sin forskning studerat hur grafen och kolnanorör växer fram. På sikt väntas metoden kunna användas för att exempelvis tillverka mycket starka textila fibrer som kan leda elektricitet. Idag disputerar Shayesteh Haghighatpanah i ämnet på Chalmers och Högskolan i Borås.
Förväntningarna på det Nobelprishyllade materialet grafen är mycket höga. Men för att materialet ska få de egenskaper som gör det speciellt är det ytterst viktigt att alla atomer hamnar på rätt plats.

– Om strukturen på grafenet har defekter uppnår man inte önskade egenskaper. Jag har studerat hur strukturer i nanoskala växer fram eftersom vi behöver kunskap om detta och för att det behövs metoder för att kunna ta fram felfria nanostrukturer, säger Shayesteh Haghighatpanah.

Inom forskningen ser man möjligheter att använda grafen och kolnanorör för att i framtiden tillverka elektronik i nanostorlek. Likaså ser man möjlighet att tillverka mycket starka textila fibrer, som kan leda elektricitet eller för att exempelvis värma bilsäten.

Shayesteh Haghighatpanahs avhandling handlar om datormodellering av hur grafen och kolnanorör växer fram, samt hur grafen och kolnanorör kan användas som tillsatsämne i till exempel polymerfibrer. Målet med forskningen är att ta fram metoder för att styra strukturerna hos grafenet.

Här når du avhandlingen (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)