JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dräkten som lindrar smärta med ström

Dräkten som lindrar smärta med ström

Ett plagg med ledande resår och elektroder placerade vid större muskler kan lindra smärtan hos personer som drabbats av hjärnskador. Det menar Fredrik Lundqvist som utvecklat kläderna i samarbete med KTH.
För tre år sedan fick kiropraktor Fredrik Lundqvist idén att sy in elektrisk stimuli i kläder, som rehabilitering för hjärnskadade patienter.

– Jag vände mig till KTH och fick kontakt med ex-jobbarna Johan Gawell och Jonas Wistrand vid Institutionen för Maskinkonstruktion. De framställde en prototyp till plagget och i dag jobbar de helt med utvecklingen av Mollii, säger Fredrik Lundqvist i ett pressmeddelande.

Mollii är namnet på den dräkt som nu finns framme. I tyget som är av tvättbart baddräktsmaterial har resår i silver sytts in till 58 elektroder placerade vid alla större muskler. En ström på bara några µA leds till elektroderna som är fästa på insidan av dressen. Totalt kan 42 muskler stimuleras på detta sätt.

Tanken är att dräkten med sina inbyggda elektroderna ska ge patienter smärtlindring på samma sätt som TNS/TENS (elektrisk nervstimulering) används vid graviditet och förlossning.

Hittills saknas oberoende kliniska tester, men enligt Fredrik Lundqvist har egna patientundersökningar visat på mycket gott resultat. Alla som deltagit säger sig ha upplevt förbättringar när det gäller funktion eller livskvalitet. Hos strokepatienter som blivit halvsidesförlamade har forskarna bland annat sett ökad rörlighet i spastiska kroppsdelar.

En vetenskaplig undersökning i samarbete med Rehabmedicinska kliniker i Linköping och Borås har inletts för att dokumentera den kliniska effekten av kläderna. Resultatet väntas vara klart under nästa år.

Mollii är en vidareutveckling av plagget Elektrodress, som utvecklats i samarbete med forskningscentrumet för smarta textilier i Borås (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)