JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer pengar till elfordon och marin energi
Elfordon och marin energi är två strategiska forsknings- och innovationsagendor som nu beviljas 400 000 kronor vardera av Vinnova och Energimyndigheten. Pengarna ska användas för att utforma visioner, mål och strategier för utveckling av respektive innovationsområde.
I april i år öppnade Vinnova och Energimyndigheten för ansökningar till utveckling av strategiska forsknings- och innovationsagendor (länk). Beviljade ansökningar kan få upp till 400 000 kronor och hittills har cirka 60 agendor beviljats stöd inom utlysningen.

Två som just fått ja till stöd är Roadmap:Sweden, fas II och Agenda marin elproduktion.

Agendan Roadmap:Sweden, fas II är tänkt som ett nästa steg efter att i en första fas ha kunnat påvisa vinsterna av en elektrifiering av den svenska fordonsflottan. I steg två vill man nu staka ut vägen genom att skapa en nationell strategi samt genom att identifiera angelägna och genomförbara demonstrationsprogram. Detta ska ske under ledning av Volvo Personvagnar i samklang med över 80 andra aktörer, däribland AB Volvo, Siemens, Vattenfall och Autoliv.

Agenda marin elproduktion arbetar med att havsbaserad elproduktion och ska bli en storskalig svensk industri. Genom en kartläggning av existerande infrastruktur ska man ta fram en plan för att utveckla Uppsala universitets forskningsområde för vågkraft utanför Lysekil till en nationellt tillgänglig plattform för vågkraftsutveckling. Även här ingår  att utarbeta en plan för demonstrationsprojekt och testbädd för flytande vindkraftverk.

Uppsala universitet med sitt Centrum för förnybar elenergiomvandling (CFE), SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut och Chalmers Ocean Energy Centre (OEC) står bakom agendan för marin elproduktion tillsammans med ytterligare drygt 20 aktörer inom näringsliv, akademi och offentlig sektor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)