JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tobiis danska konkurrent släpper utvecklingskort
Eye Tribe
Danska Eye Tribe säger sig vara först med en portabel lösning för ögonstyrning. Företaget demonstrerar den både på en surfplatta och en mobiltelefon. Den bygger på öppen källkod. Och använder standardkomponenter. Och så sägs den vara billig.
Eye Tribe
Sune Johansen
– Vi uppfann förstås inte eye-tracking – det har funnits många år. Men det har varit superdyrt, säger Eye Tribes vd Sune Johansen i en intervju på konsumentelektronikmässan.

Därefter spelar han Fruit Ninja på en surfplatta med ögonen som svärd. Hans kollega styr en smarttelefon med ögonen.

Komponenterna är av standardtyp vilket enligt Eye Tribe är vad som gör tekniken billig. Mjukvaran är vidareutvecklad från öppenkodsprojektet Gaze Tracker, som fortfarande är aktivt.

 Eye Tribe
 Eye Tribe
 Eye Tribe
Smarttelefonen som demonstreras använder telefonens egen inbyggda kamera plus en hårdvarumodul med ir-ljus som lyser på ögonen.

Det som finns att köpa sedan slutet av december är en USB-ansluten utvecklingssats för 99 dollar.

Eye Tribe kommer att licensiera sin teknik till tillverkare. Företaget kommer också att släppa en egen modul för anslutning till surfplatta men säger sig avvakta med detta till dess att utvecklarna tagit fram såpass många tillämpningar att det blivit intressant att köpa produkten.

Tekniken kan också användas för att studera användarinteraktion och för identifiering.

Eye Tribe grundades för sju år sedan av Sune Johansen och ytterligare tre  doktorshattar från IT-universitetet i Köpenhamn. Idag är företaget 16 heltidsanställda.

Företaget finansieras med statliga och privata medel.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)