JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU:s 5G-satsning växer

EU:s 5G-satsning växer

Den europeiska telekomindustrin höjer insatsen i den europeiska satsning på nästa generations trådlösa bredband som går under namnet 5GPPP – ett partnerskap mellan EU och industrin.
Det var i december förra året som EU-kommissionären Neelie Kroes presenterade storsatsningen på 5G som ska borga för att Europa inte förlorar initiativet i den snabba utvecklingen av trådlöst bredband. (Länk)

EU har format en arbetsgrupp med representanter för industrin och EU under namnet 5G Public-Private Partnership Association.

EU:s insats för 5G-forskningen är 700 miljoner euro, motsvarande 6,2 miljarder kronor.

Industrin, som representeras av 24 stora företag, bland annat Alcatel-Lucent, Ericsson, France Telecom, Huawei, Intel, Nokia Solutions and Networks, NTT Docomo och Telecom Italia, har förbundit sig för motsvarande 20 miljarder kronor.

I ett förslag om vad man vill med 5G skissade industrigruppen i höstas på att framtidens trådlösa nät ska vara tusen gånger kraftfullare än i dag och ändå bara kräva en tiondel av energin.

Enligt tidningen Ny Tekniks utsända reporter på Mobile World Congress i Barcelona höjer nu industrigruppen sin insats i 5GPPP-arbetat från motsvarande 20 miljarder kronor till 30 miljarder.

Det framgick av en paneldiskussion på tisdagskvällen med Neelie Kroes och representanter för Ericsson, Nokia NSN, Orange och Alcatel-Lucent.

- Jag tror på Europas mobilsektor. Med 5GPPP lägger vi alla pengar där våra munnar är. Vi kan bli globala ledare igen, tvittrar Neelie Kroes på 5GPPP:s Twitterkonto.

Och Mario Campolargo, chef för EU-kommissionens Net Futures Department fyller i:

- Det här är inte fickpengar. Det tar Europas telekomsektor tillbaka i ledarposition, tvittrar han.

Med på podiet var Ericssons FoU-chef Ulf Evaldsson. Han sitter längst till väster på bilden. Neelie Kroes sitter i mitten. Bilden är från ”tweets” på 5GPPP:s Tvitterkonto.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)