JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28

EU lägger förslag om konfliktmineraler

Ungefär tre månader försenat lade EU:s utrikesminister Cathrine Ashton och handelsministern Karel de Gucht idag fram ett förslag kring konfliktmineraler. Målet är att strypa inkomsterna för väpnade gerillagrupper från gruvbrytning och handel med tenn, tantal, wolfram och guld.
Minst fem miljoner människor beräknas ha dödats bara i Kongo sedan 1996. Konflikten är komplex men bottnar i etniska motsättningar och tvister kring gränsdragningar. Dessutom är området rikt på naturresurser vilket bidragit till att finansiera de stridande parterna.

Diskussionerna i USA om användningen av konfliktmineraler drog igång på allvar i slutet av 2000-talet. Men det dröjde till 22 augusti 2012 innan en lag fanns på plats. Dock omfattas bara företag som är börsnoterade i USA. De ska rapportera för första gången under våren för kalenderåret 2013. Mer om det här (länk).

EU har legat långt efter men lägger nu fram ett förslag till reglering som bygger på att de företag som handlar med de berörda ämnena i Europa själva ska kontrollera ursprunget och dokumentera det.

Företagen föreslås följa de fem steg som finns i OECD:s vägledning för hur man gör en granskning (due diligence). Genom att lägga bördan på de drygt 400 företag som importerar konfliktmineraler i form av råvaror eller metaller anser EU att organisationen löser problemet på det effektivaste sättet. I USA är det slutanvändarna inklusive företag som Ericsson som ska kontrollera ursprunget och sedan rapportera.

EU planerar också att publicera en årlig katalog med godkända smältverk och raffinaderier.

En intressant del av dagens förslag är att EU ska gynna företag som följer reglerna vid upphandling av produkter som mobiltelefoner, skrivare och datorer, produkter som alla innehåller tenn, tantal, wolfram och guld. Men EU vill också stödja små och medelstora företag som tvingas genomföra en granskning (due diligence) av sina underleverantörer.

Dessutom vill EU ha en dialog med berörda länder och att företagen samarbetar kring granskningen.

Mer information finns på EU:s hemsida (länk).
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)