JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dystert år för underlerantörerna – särskilt japanska
Underleverantörerna till halvledarbranschen kämpade med en svag marknad i fjol. Allra värst råkade de stora japanska företagen ut, enligt en ny rapport från Gartner.
De tio största leverantörerna av utrustning till halvledarindustrin minskade sin sammanlagda omsättning förra året med 11,5 procent till 38,2 miljarder dollar.

Den globala halvledarindustrin höll igen förra året och sköt på planerade investeringar i nya anläggningar. Det slog direkt på underleverantörerna, särskilt de japanska som också drabbades av oförmånlig växelkurs mellan dollar och yen.

Allra värst drabbades japanska Avantec som tappade drygt 40 procent av sin försäljning och föll ett pinnhål på tio-i-topp-listan till åttonde plats.

Hitachi High-Technologies tillhörde också de stora förlorarna med ett tapp på 24 procent. Men Hitachi kunde ändå avancera ett pinnhål på listan och knep Avantecs gamla placering.

Andra japanska förlorare var Nikon, som säljer litografiutrustning och som tappade nästan 37 procent samt Tokyo Electron, som tappade nästan 28 procent av omsättning året innan.

Världsettan, amerikanska Applied Materials, som är på väg att ta över Tokyo Electron, behöll sin ledande position trots att försäljningen minskade med en procent.

Tvåan ASML, med huvudkontor i Nederländerna, ökade med nästan 9 procent och nosar nu i hälarna på Applied Materials.

Trean Lam Research Corp från Kalifornien ökade sin försäljning med nästan 13 procent på en minskande marknad.

Se hela rankinglistan här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)