JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pris till Ericsson för 4K
Ericsson fick i går kväll den amerikanska tv-industrins finaste pris ”Technology Innovation Award” för sitt arbete med den nya heta komprimeringstekniken Ultra High Definition TV, det som i vardagslag kallas 4K.
UHDTV har fyra gånger högre upplösning än full HD – 3840 x 2160 pixlar jämfört med 1920 x 1080 pixlar. 4K står för 4000, det vill säga en avrundning uppåt av det faktiska antalet horisontala pixlar.

En tv med 4K-upplösning har ännu bättre bildkvalitet, flytande bildsekvenser och större färgåtergivning än en tv med full HD-upplösning.

Illustrationen till höger är från Wikipedia och visar proportionerna mellan de olika utvecklingsstegen i bildupplösning.

Men 4K kräver rejält med bandbredd och ännu är den nya tekniken i sin kommersiella linda, även om Hollywood redan nu spelar in det mesta i 4K.

Ericsson fick priset under den veckolånga tv-mässan NAB Show i Las Vegas. NAB står för American National Association of Broadcasters.

NAB-ordföranden Gordon Smith snålade inte på superlativen när han räckte över priset till Ericsson-direktören Dr Giles Wilson, chef för Ericssons tv-kompressionsarbete.

- Ericssons arbete har varit avgörande i arbetet med att ta detta utvecklingssteg i tv-kvalitet. Detta prestigefyllda pris NAB Innovation Award visar betydelsen av UHDTV och ger en signal till alla tv-bolag att det nu är hög tid att börja bygga upp ekosystemet och skapa innehåll för UHDTV, sa Gordon Smith.

Ericsson demonstrerade 4K-sändningar tillsammans med sina samarbetspartners inom UHDTV – BT, Intelsat, Newtec och Sony.

Läs mer om 4K på Wikipedia. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)