JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ultraljud slår ett slag för grafen

Ultraljud slår ett slag för grafen

Om man använder ultraljud vid volymtillverkning av grafen kan energibehovet minska med fyra gånger. Det visar forskare vid Chalmers. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science and Technology.
– Genom att bombardera grafit med ultraljud i särskilda lösningsmedel lossnar grafen-flaken, säger Rickard Arvidsson, en av forskarna i studien, i ett pressmeddelande.

Forskare vid Chalmers institutionen för energi och miljö har tittat på hur grafen kan produceras på ett energieffektivt. Fokus har legat på två produktionsmetoder: en med ultraljud (ultrasonication) och en baserad på kemisk reduktion (chemical reduction).

I studien har forskarna tittat på energi-, vatten- och kemikalieanvändning under grafens hela livscykel. Det visade sig att båda valda produktionsmetoder kan kräva upp till dubbelt så mycket energi som då aluminium – som  är känt som ett energikrävande material – framställs.

En metod med ultraljud stack dock ut. Kombinerar man den med att återvinna det lösningsmedel som används i processen kan metoden bli en miljö- och resursmässig vinnare, menar forskarna.

Chalmersforskarnas resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science and Technology (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)