JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
multi-mode Chalmers IBM world recordVÄRLDSREKORD

64 Gbit/s över multimodfiber

Chalmers och IBM sätter nytt världsrekord i datatakt på multimodfiber. De snabba lasrarna som används är utvecklade på Chalmers och kiselgermaniet på IBM i New York.
REKORDKRETSEN
I fronten på kretsen på bilden ovan ser du två ytemitterande lasrar från Chalmers (VCSEL, vertical-cavity surface-emitting laser). Den vänstra har en apertur på 6 µm och klarade 62 Gbit/s. Den högra har en apertur på 5 µm – det var den som klarade 64 Gbit/s.

Bakom lasrarna ser du IBM:s VCSEL-drivkrets i BiCMOS8HP.

På sidorna ser du avkopplingskondensatorer.
Det handlar inte om pilotstudier utan IBM anser att tekniken är färdig att kommersialiseras. Motsvarande fiber på marknaden idag har en maximal bitfrekvens per kanal på 25 Gbit/s.

Signalen sändes över 57 meter multi-modefiber. 64 Gbit/s är 14 procent högre än det tidigare rekordet trots att standardmoduleringsteknik användes (NRZ, non-return-to-zero).

Bandbredden på lasern är bara 26 GHz vilket betyder att Chalmers och IBM lyckats överträffa en gammal tumregel som säger att den effektiva datatakten kan bli upp till 1,7 gånger bandbredden.

Webbservercentraler använder numera i stor utsträckning optisk kommunikation mellan servrar. Optisk fiber används till och med för kommunikation mellan processorer, minnen och andra enheter i superdatorer och datorkluster.

De flesta fiberförbindelser i datacentralerna är kortare än 50 meter och multimod-fiber används av kostnadsskäl.

Multimodfiber är grövre än den singelmodfiber som används för datakommunikation över långa avstånd, vilket gör att det är lättare att linjera en laser till fibern för att få in så mycket ljus som möjligt.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)