JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första Tizen-mobilen släpps i Ryssland
Tizen ZDrygt två år försenad ska den första smarttelefon som använder operativsystemet Tizen dyka upp på butikshyllorna under tredje kvartalet. Det är initativtagaren Samsung som lanserar en LTE-mobil på en fyrstämmig 2,3 GHz-processor.
Samsung Z heter telefonen som kommer att visas upp i morgon på Tizen Developer Conference i San Francisco.

Wall Street Journal, Bloomberg, Forbes, med flera, uppmärksammar lanseringen. Den ses som ett försök av Samsung att bryta sitt beroende till Google och dess operativsystem Android.

Tizen kan köras både på Arm- och x86-processorer och stöds av Intel.

Premiären i butikshyllorna ska ske under tredje kvartalet i Ryssland. I Ryssland säljs många telefoner utanför operatörernas kanaler.

En lansering i Japan och Frankrike redan tidigare i år blåstes av på grund av bristande intresse.

Samsungs smarta klocka Gear använder redan Tizen, liksom flera Samsung-kameror sedan i fjol.  Samsung planerar dessutom teveapparater, kylskåp och instrumentbrädor i bilar på Tizen.

På ytan är det svårt att se en skillnad mot Android- och Iphonetelefoner, särskilt för den som är van vid Samsungs Touchwiz-gränssnitt till Android.

Det intressanta med Tizen sitter i plattformen.  Appar i Tizen körs i HTML5 eller native i Open Services Platform som är ett arv från Samsungs plattform Bada, ett misslyckat tidigare försök att lansera en alternativ mobilplattform.

En gigantisk utmaning med att lansera en ny plattform är att tillhandahålla appar. En Tizen Store ska ha dörrarna öppna samma dag telefonen släpps. Och så ska Samsung arrangera tävlingar för att locka till utveckling av appar.

Skärmen är en 4,8-tums Amoled på 1280 x 720 punkter – att jämföra med 1920 x 1080 på Galaxy S4 och S5.

Batteriet är på 2600 mAh. Tizenversionen är 2.2.1. Telefonen har fingeravtryckssensor och väger 136 gram. Svart och guld finns den i.

Tizen bootar snabbt, enligt Samsung. Och så klarar den multitasking.

Läs i Elektroniktidningens arkiv om Tizen!
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)