JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 28 februari 2020 VECKA 09

Samsung vs AppleApple och Samsung nedrustar

Efter drygt tre års patentstrider på femtio fronter samlar Apple och Samsung nu sina styrkor till en slutstrid i USA – deras tvister i alla andra länder läggs ner.
Nedläggningen av fronterna innebär inte att några licensavtal tecknas i de berörda länderna. Det handlar enbart om vapenvila – inte fred – i Tyskland, Storbritannien, Japan, Frankrike, Nederländerna, Australien och Italien.

Även rättstvisterna på Samsungs hemmaplan Sydkorea läggs på is – Apples marknad där är inte så stor idag.

Tvisterna utanför USA har inte nått några signifikanta resultat. I exempelvis Tyskland har Apples samtliga anklagelser om patentintrång underkänts.

– Striderna jorden runt göder bara advokater, säger en jurist till nyhetsbyrån Reuters.

Bakgrunden till tvisterna, som startade i april 2011, är Apples Iphone-säljsuccé. Apple knyckte smarttelefonmarknaden från de etablerade mobiljättarna, som vände sig till Googles operativsystem Android för att få något som kunde mäta sig med Iphone.

Apple hade satsat mycket resurser på att ta fram mönsterskydd och patent för Iphone. Detta ignorerade dock Samsung och släppte Androidtelefoner som var till förväxling lika Iphone.

Apple har övertaget i striderna i USA. Som läget är just nu är Samsung skyldig Apple en dryg miljard dollar, främst för att ha kopierat Iphones design.

Den överlägsna strategiska segraren är dock Samsung, som med sina Iphone-kopior blev den marknadsledande leverantören av Android-telefoner och tidvis dragit in miljardskadeståndet till Apple i vinst varje månad.

Samsung har drabbats av vissa handelshinder, men dessa har inte inneburit några signifikanta kostnader för Samsung, som enkelt kunnat designa sig runt de fåtal patent och mönsterskydd som Apple fått godkända i domstolarna.

Dessutom är det inte ens självklart att Apples miljardskadestånd kommer att överleva Samsungs överklaganden. 27 stycken amerikanska oberoende jurister har skrivit en gemensam kommentar till domen och anser att skadeståndet beräknats på fel sätt.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)