JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk antennspecialist bryter mark i Norden

Tysk antennspecialist bryter mark i Norden

Antenntillverkaren Antennentechnik ABB Bad Blankenburg har startat ett dotterbolag i Sverige för att komma närmare den viktiga nordiska marknaden. Henrik Lindén, tidigare bland annat känd från Smarteq, är chef för det svenska bolaget med namnet Antennensysteme Scandinavia.
Antennensysteme Scandinavia sjösattes redan i januari i Sundbyberg, utanför Stockholm.

Anledningen till att den tyska antenntillverkaren har satt ned foten och startat ett dotterbolag i Sverige är att den nordiska marknaden anses väldigt viktig, trots att volymerna inte är gigantiska.

– Vi är långt framme när det gäller trådlös kommunikation i Norden. Här arbetar många med utveckling av nya produkter och ju mer man vill dölja antennen desto mer skräddarsydda lösningar behöver man, säger Henrik Lindén, vd på Antennensysteme Scandinavia till Elektroniktidningen.

Antennentechnik ABB Bad Blankenburg ligger som namnet antyder i Blankenburg, mellan Berlin och München. Där utvecklar och tillverkar företaget alla sina antenner. Kunderna bearbetas både via distributörer samt direkt, beroende på om det är katalogprodukter eller skräddarsydda produkter det handlar om.

– Men vi arbetar i större utsträckning med utvecklingsprojekt av specialantenner än försäljning av standardprodukter. Här i Norden finns våra kunder främst inom fordons- och telekomindustrin, säger Henrik Lindén.

Det nya dotterbolaget ska täcka Norge, Finland, Danmark och Island, förutom Sverige. Just nu arbetas det intensivt med att rekrytera ytterligare en person till kontoret i Sundbyberg.

– I ett första steg söker vi en teknisk försäljare. Det är planen i år. Sen får vi se hur försäljningen utvecklar sig, säger Henrik Lindén.  

För den som tycker sig känna igen Henrik Lindén har han varit med i antennbranschen tidigare – under många år. En gång i tiden började han på den anrika antenntillverkaren Allgon, för att sedan både hinna med att vara teknikchef och vd på Smarteq Wireless. Därefter har han bland annat arbetat på Tobii.

– Jag trodde att jag var klar med antenner, men nu känns det jätteskoj att få bygga upp en verksamhet inom detta område i Norden, säger han.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)