JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Påverka inriktningen på innovationsprogrammet

Påverka inriktningen på innovationsprogrammet

I våras gav Vinnova klartecken för Smartare elektroniksystem, ett flerårigt mångmiljonprogram inom ramen för verkets satsning på strategiska innovationssystem. Den 25 september startar arbetet med att utforma inriktningen med en heldag i Stockholm. Alla som vill påverka är välkomna.
BAKGRUND
De strategiska innovationsområdena, ofta förkortat SIO, är en del i regeringens nya forsknings- och innovationspolitik. Det handlar om en kraftsamling där näringsliv, akademisk forskning och offentlig sektor samverkar för att stärka Sveriges konkurrenskraft och dessutom bidrar till hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar.
   För ett år sedan antogs de sex första SIO-programmen: gruv- och metallutvinnande industri, processindustriell IT och automation, lättviktsmaterial, produktion, metalliska material och flyg.
   Den 19 maj i år tillkom ytterligare fem. Utöver elektronik och Sakernas internet upphöjdes folksjukdomar, grafen liksom nya biobaserade material, produkter och tjänster till strategiska innovationsprogram.
   Därmed finns det totalt elva program med en sammanlagd statlig finansiering på runt en halv miljard kronor per år. Näringslivet ska bidra med minst lika mycket vilket gör att det totalt handlar om i storleksordningen en miljard kronor årligen.
   Ytterligare program tillkommer under kommande år.
Programmet för heldagen på Tekniska museet är inte helt klart än men förmiddagen kommer att ägnas åt presentationer från bland annat ledningen med ordförande Mats Odell i spetsen.

På eftermiddagen blir det gruppdiskussioner kring vad som ska göras konkret.

Mer information kommer på organisationens hemsida där man också kan anmäla sig (länk).

Elektronik är ett av de fem program som valts ut till den andra omgången av den nationella satsningen på strategiska innovationsområden. Beslutet garanterar ekonomiskt stöd under tre år på uppåt 150 miljoner kronor.

Satsningen på Strategiska innovationsområden drivs gemensamt av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)