JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28
Sonos
Efter en programvaruuppdatering fungerar nu amerikanska Sonos populära trådlösa ljudsystem utan företagets egen bryggkomponent. Därmed sjunker priset på tekniken i praktiken med 500 kronor.
Nu behöver du bara köpa någon av Sonos wifi-högtalare för att få trådlöst ljud direkt över ditt existerande wifinät hemma.

Till Wall Street Journal säger Sonos att äldre wifiroutrar inte hade den stabilitet som krävdes och att det är därför som möjligheten lanseras först nu.

Flera kommentatorer påpekar att den nya lösningen lanseras samtidigt som Sonos börjar få allt mer konkurrens på hifiwifimarknaden från bland annat  Bose, Samsung, LG, Pure och Play-Fi.

Dessutom finns Bluetoothteknik som trådlöst alternativ för vissa användningsfall.

Se även Elektroniktidningens artikel om Imagination och Qualcomm, som nu lanserar wifihifi-plattformar och IP-kärnor och därmed bäddar för en ännu större konkurrens inom en nära framtid, med Onkyo och Panasonic som två av kunderna.

Sonos har haft sina wifihifiteknik på marknaden sedan 2002. Den nya mjuka versionen av tekniken har utvecklats på Sonos under de senaste två åren, som avslutades med ett betatest bland användare – som tackas i lanseringen.

Eftersom det bara handlar om en uppdatering av mjukvara, kan även Sonos nuvarande kunder testa tekniken genom att installera den senaste telefonappen. Sonos rekommenderar dock dem som har redan fungerande anläggning att låta den vara som den är.

Och vissa användningsfall kräver fortfarande den extra hårdvarukomponenten – en Sonos-spelare eller brygga –  kopplad via Ethernet till din router, exempelvis om du ska strömma 3.1-ljud eller 5.1-ljud till mediaanläggningen eller till rum där ditt wifinät har dålig täckning.

Tidningen Guardian påpekar att det här är andra gången som Sonos teknik förenklats – efter att smarttelefonerna slog igenom används appar istället för Sonos egen fjärrkontroll.

Den enklaste högtalaren Play:1 kostar 1800 kronor i svenska butiker.

Sonos kommer senare i höst att släppa en ny produkt kallad Boost som för 99 euro  förstärker wifinätet i besvärliga eller stora miljöer.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)